Wpis

wtorek, 22 listopada 2011

Składanie naleśników

Naleśniki można składać na wiele sposobów, co daje za każdym razem możliwość uzyskania innej potrawy. Naleśniki można podawać od razu po usmażeniu na ciepło lub zimno polane sosem. Można również włożyć do środka farsz i posypać panierką i zrobić z nich krokiety.  Ciekawym sposobem na smaczne danie jest zapiekanie naleśników z różnymi dodatkami. Wartym uwagi sposobem podania jest również zrobienie tortu naleśnikowego przełożonego farszem i zapieczonego z dodatkiem sera.

 

SPOSOBY SKŁADANIA NALEŚNIKÓW

TRÓJKĄTY

Naleśniki ze słodkim nadzieniem często podaje się po złożeniu w trójkąt.  Po usmażeniu na środek naleśnika kładziemy farsz, pamiętając by zostawić wolne brzegi. Składamy naleśnik na pół i ponownie na pół. Tak złożone naleśniki polewa się sosem, można ponownie zapiec, podsmażyć.



RULONY

Na połowę usmażonego naleśnika nakłada się cienka warstwę farszu, drugą połowę pozostawiając wolną. Zwijanie rozpoczyna się od tej strony na której mieści się farsz. Naleśniki w rulonach można z powodzeniem obsmażać, zapiekać z sosem.



KROKIETY

Na środek naleśnika nakłada się farsz (cienką warstwę), należy pamiętać by brzegi pozostały czyste. Dwa przeciwległe brzegi zakłada się do środka. Na koniec całość rolujemy. Aby naleśniki stały się krokietami obtaczamy je w jajku i bułce tartej, po czym smażymy z obu stron.



CHUSTECZKA

Środek naleśnika pokrywamy cienką warstwą farszu, tak by brzegi były czyste. Dwa naprzeciwległe brzegi składamy do środka, ważne jest by nie stykały się ze sobą. Otrzymany kwadracik składamy na pół. Naleśniki w kształcie chusteczki można zapiekać, smażyć i podawać z sosami.



KORNET

Naleśnik w kształcie kornetu nadziewany jest tylko w małym wycinku w kształcie trójkąta. Nadzienie przykrywa się częścią ciasta, otulając je,  na to zakłada się drugą część ciasta. Prawidłowe złożenie ciasta powoduje, że u góry powstaje trójkąt przez który wygląda na nas nadzienie.

Życzę pysznej zabawy z naleśnikami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
wwwchuj4
Czas publikacji:
wtorek, 22 listopada 2011 19:21